FAQ

  1. Este scoala primara si gimnaziala CLAS autorizata/acreditata national?

CLAS International School a primit autorizatia de functionare prin Ordinul de Ministru 4647/17.08.2017 si a fost scoala afiliata COBIS ca Scoala Candidat din 2 iunie 2016 pana pe 30 iunie 2018. In anul 2019, Scoala CLAS a devenit centru Cambridge de pregatire si examinare iar in anul 2022, centru Trinity College GESE.

Incepand cu anul scolar 2018-2019, scoala primara are doar o linie educationala: cea bilingva care aplica integral programa romaneasca in mod integrat cu programa britanica- trunchi comun (limba engleza, matematica si stiinte) introducand abordarea STEM (Science Technology Engineering Maths) in 2021.

Scoala CLAS aplica aceste programe folosind strategii ale Invatarii prin Cooperare si alte elemente ale Scolilor Forest, Thinking si Multiple Intelligences Schools. Scoala primara a primit acreditarea Aracip in anul 2023.

Scoala Gimnaziala a fost autorizata in anul 2020 si a inceput ca ciclu gimnazial cu intensiv limba engleza si va implementa un program bilingv incepand cu septembrie 2024.

  1. De ce adoptati Invatarea prin Cooperare daca traim intr-o lume competitiva?

Competitia este creata de persoane si reprezinta doar 10%. De fapt, noi depindem unii de altii in reteaua muncii. Noi dorim ca elevii nostri sa fie flexibili atat ca jucatori in echipa cat si ca niste competitori, oferindu-le o variata gama de activitati care sa-i ajute sa se adapteze in orice context. Nu ar fi corect sa le oferim elevilor nostri numai activitati cooperante sau numai activitati competitive si individuale. Credul nostru este ca, cooperarea aduce fericire si dezvolta atat abilitatile cognitive cat si cele socio-emotionale prevenind violenta in scoala. De aceea metodologia noastra predominanta este Invatarea prin Cooperare cu diferitele sale abordari.

Viitorul economic al societatilor va depinde de capacitatea lor de a se dezvolta si de a forma antreprenori creativi, talentati si inovativi. Provocarea scolilor este de a promova creativitatea si rezolutia de probleme. Sunt doua mari cai de a o face: Invatarea prin Cooperare si Controversia Constructivista care imbunatesc calitatea invatarii si a deprinderii de luare de decizii. Ambele recunosc natura sociala a creativitatii.
Noi dorim ca scoala noastra sa fie un loc de dezbatere de idei si de buna stare.

Pentru informatii ulterioare, vizitati site-ul www.co-operation.org.

  1. Care sunt etapele de admitere?

Pasul 1: Contactati secretariatul scolii pe mail (secretariatclasnagov@gmail.com sau la telefon 0772228607 ori 0732822114 ca sa fixati o intalnire pentru a face un tur al scolii cu directorul institutiei care prezinta oferta educationala la o “cup of tea”. Incepand cu februarie, in fiecare an scolar, se organizeaza Portile Deschise in vederea inscrierilor pentru anul scolar urmator.

Pasul 2: Interviu si evaluarea integrata la limba engleza, matematica si limba romana in vederea identificarii nivelului de competenta academica initiala. Testul de multiple inteligente va identifica inteligentele predominante in vederea personalizarii strategiilor de invatare.

Pasul 3: Secretariatul va va contacta pe mail sau telefonic pentru confirmarea admiterii si eventuale documente necesare. Dupa evaluare, elevul va fi admis sau inscris pe lista de asteptare.

Pasul 4: Completarea dosarului de inscriere: formular de înscriere, oferta educațională, contract de scolarizare, acord financiar și dovada plății contributiei de scolarizare pentru primul semestru. In caz de asistenta financiara, se ofera plata lunara si se plateste contributia de scolarizare in avans 20% care in caz de transfer sau retragere, sumele sunt nerambursabile.

Pasul 5: In luna septembrie, parintii vor primi ghidul parintilor la sedinta administrativa si vor participa la Serbarea de deschidere a Anului Scolar.

  1.   Ratele partiale de scolarizare sunt semestriale?

Da. Semestrele fiscale pentru anul scolar in curs sunt urmatoarele:

  • 1 semestru –  1 septembrie- ianuarie 30
  • 2 semestru – 1 februarie – iunie

Elevii inscrisi pentru mai putin de 17 zile din acel semestru vor plati o taxa zilnica calculata special.

Elevii care frecventeaza mai mult de 17 zile dintr-un semestru fiscal vor plati contributia integrala pentru acel semestru.

Nu se ramburseaza taxa pentru zilele de absente scolare, zile festive etc

  1. Acceptati si elevi cu nevoi speciale de educatie?

Da, suntem o scoala incluziva. Acceptam elevi cu dislexie, disgrafie sau cu dizabilitati cognitive sau psihosomatice. In cazul in care este nevoie de profesor de sprijin permanent (shadow teacher), specializat in psihopedagogia speciala, parintele este incurajat sa gaseasca un tutor.

  1. Daca copilul meu nu este fluent in limba engleza, poate fi admis?

Da, la clasa pregatitoare si clasa intai. Pentru clasele a 2-a si a 3-a se vor face lectii de recuperare la sediul scolii noastre. Pentru gimnaziu, elevul va sustine examen de admitere daca nu are Certificat Cambridge ESOL.

  1. Cum se procedeaza cu transferul de la alta scoala?

Înscrierea prin transfer a elevilor se face pe baza unui chestionar bazat pe Teoria Inteligentelor Multiple di H. Gardner şi a unei probe scrise, la limba română și/sau limba engleză, precum şi la matematică, în vederea evaluării nivelului de competenţe. Vor avea prioritate elevii care sunt fratii sau surorile elevilor deja inscrisi.

Clasa I Vârsta optimă recomandată de CLAS pentru admiterea în Clasa I este de 7 ani împliniţi la 31 august. Admiterea se face în baza actului care să ateste că eleva/elevul a parcurs Clasa pregătitoare. Doar in acest an scolar se accepta inscrierea directa in clasa intai.

Clasa pregătitoare Vor fi admiși copii apți pentru acest nivel de studiu, care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august, sau, cu cerere specială, până la 31 decembrie – care au fost declaraţi admişi în urma recomandarii gradinitei absolvite.

  1. Aveti serviciu de catering pentru pranz si gustari?

CLAS colaboreaza cu o firma de catering. Daca o familie nu doreste sa participe la programul de pranz atunci sunt rugati sa pregateasca pachet zilnic cu mancare sanatoasa si echilibrata. Familiile nu pot colabora cu firme de catering neagreate de Consiliul de Administratie al scolii.

  1. Aveti si camin pentru elevii care vin din alte localitati?

CLAS nu are camin.

  1. Elevii trebuie sa poarte uniforma?

Toti elevii CLAS poarta uniforma obligatorie cu emblema personalizata a scolii, cu exceptia zilei de vineri care este No Uniform Day. Parintii vor cumpara uniforma cu cel putin o luna inainte de inceperea anului scolar la pretul furnizorului. Uniforma CLAS consta intr-un tricou polo verde cu sigla scolii brodata, o fusta plisata sau pantaloni belumarin sau sarafan. In loc de fusta, se poate alege rochia tip Lacoste sau colanti cu jacheta. Un timpul iernii, se va cumpara uniforma de iarna care include bluza polo cu maneca lunga, hanorac cu sigla. Pentru orele de educatie fizica, parintii vor achizitiona treningul bleumarin cu dungi verzi si un tricou alb cu sigla scolii. Uniforma este obligatorie si ofera un sens de apartenenta la comunitatea CLAS, identitate si seriozitate.

  1. Organizati transport pentru elevii din Corbeanca, Otopeni, Bucuresti Nord sau Ciolpani, Snagov etc?

Scoala NU colaboreaza cu o firma de transport care sa furnizeze serviciul de transport. Parintii interesati sunt rugati sa contacteze secretariatul. Scoala a achizitionat o masina proprie de transport cu 7 locuri si poate oferi serviciul de transport la cerere.

  1. Ce teme va primi copilul meu?

Scoala noastra a adoptat politica NO HOMEWORK pentru clasa pregatitoare si TAILOR_MADE pentru clasele mai mari; in cazuri de recuperare a materiei, temele sunt personalizate in functie de elevul vizat si devin obligatorii pentru prevenirea lacunelor.

Elevii pot primi teme de weekend si elevii de la program prelungit au un club de teme in sistem de afterschool. Exista si ore de studiu individual la programul mediu, conduse de invatatorul de la clasa.

  1. Exista un program de biblioteca sau lectii de citit?

Da,avem scheme de citit ata la limba engleza cat si la limba romana.

Odata ce elevii au terminat Jolly Phonics in clasa pregatitoare, vor incepe sa citeasca lecturile graduate in fiecare zi. La celelalte clase, elevii citesc Jolly graded readers si la gimnaziu, romane din programa britanica in cadrul optionalelor de limba engleza.

Programul de bilblioteca se realizeaza in mai multe feluri: individual, in perechi sau in grup, pe computer etc. Se vor dezvolta deprinderi de citit ca: predictia, intelegerea ideii principale, a detaliilor, a informatiei specifice, imbogatirea lexicului si a fluentei folosind “the class corner library” sau in aer liber pe gazon sau pe leaganul cititului din curtea scolii. In timpul vacantelor, elevii vor primi o lista de carti de citit – reading for pleasure si Oxford Owl.

  1. Cum putem contacta profesorii?

Cu profesorii se poate avea un “quick word” dimineata inainte de prima lectie sau la sfarsitul programului. Veti primi adresele de mail ale profesorilor si de asemenea se pot contacta telefonic prin intermediul secretariatului scolii si fixa o intalnire face-to-face la scoala. Pe grupurile de whatsapp si in privat se pot transmite mesaje rapide.

  1. Cat de des vom avea consultatii cu parintii?

Consultatiile cu parintii sunt sustinute semestrial si va ofera ocazia de a discuta despre progresul academic, emotional si atitudinal. Alte consultatii se pot programa la cererea parintilor sau a profesorilor. In luna septembrie, sedinta administrativa este sustinuta in plen. De asemenea se vor organiza si sedinte conduse de elevi in cadrul Student-centered conferences a Portofoliilor, o practica internationala de succes.

  1. Cat de des primim rapoarte de evaluare?

Parintii primesc rapoarte de evaluare semestriala dar si fotografii saptamanale pentru a informa parintii despre activitatile curriculare si extracurriculare intreprinse de elevi. Pe pagina de Facebook si pe grupul de whatsapp, sunt postate fotografii cu diferite activitati.

  1. Daca unui copil i se intampla un accident, ce se intampla?

Daca vreun copil este implicat in vreun accident la scoala, parintii acestui vor fi informati imediat de catre secretara. Scoala va contacta asistenta medicala sau persoana responsabila de primul ajutor. Daca accidentul este serios, se va chema ambulanta si copilul va fi dus la clinica de urgenta de catre parinti. Daca parintii nu pot ajunge in timp util, un angajat CLAS va calatori cu copilul la clinica unde va intalni si pe parintii copilului implicat in accident.

  1. Profesorii sunt romani sau internationali nativi sau bilingvi?

Avem o echipa mixta de profesori calificati romani si internationali. Chiar fondatorii sunt profesori si formatori cu experienta de 32 ani in educatia nationala si internationala si sunt implicati activ in activitatea de predare-invatare-evaluare.

19.  la gradinita, care este varsta minima de inscriere? Varsta de 1,5 ani la grupa baby.

20. Gradinita este acreditata?

Da si incepand cu septembrie 2022 a devenit gradinita Reggio-inspired, intensiv limba engleza. www.reggiochildren.it si se afla in Snagov.